Rodzaje hodowli królików

Hodowla królików w Polsce jest bardzo popularna nie tylko w celach hobbystycznych, ale również na mięso oraz futro. Jest to fantastyczna opcja podreperowania budżetu gospodarstwa wiejskiego, ponieważ hodowla królików jest prosta oraz generuje stosunkowo niskie koszty.

Hodowla królików na mięso

W Polsce średnie spożycie króliczego mięsa wynosi pół kilograma rocznie na osobę. Jednak z powodu niskiej zawartości cholesterolu oraz bardzo dużej zawartości mikroelementów i witamin, mięso królika powoli staje się coraz popularniejsze. Najczęściej na mięso hoduje się króliki ras średnich (na przykład Niebieski Wiedeński, Baran Francuski, Sznycel Wiedeński) ze względu na to, że wcześnie dojrzewają oraz są bardzo plenne. Wydajność rzeźna królików ras średnich wynosi sześćdziesiąt procent.

Hodowla królików na futro

W naszym kraju jest niewiele ferm hodujących króliki na futro, ze względu na to, że sierść królika jest mniej trwałym materiałem niż przykładowo sierść norek. Najczęściej hodowaną rasą na futro są Rexy. Takie futro charakteryzuje się delikatnością, sprężystością, higroskopijnością oraz jest aksamitne w dotyku. Zaletą futra królików jest łatwość barwienia.

Hodowla królików hobbystyczna

Króliki są jednymi z najpopularniejszych zwierząt domowych (zajmują trzecie miejsce zaraz za kotami oraz psami). Są niesamowicie towarzyskie, ufne, łatwe w pielęgnacji, utrzymaniu, a ich urokliwy wygląd tylko sprzyja ich popularności. Liczba hobbystycznych hodowli królików jest ogromna oraz ze względu na popyt stale wzrasta.