Ceny zbóż w Polsce

Za oknami jesień, a po letnim okresie żniw pozostały już tylko wspomnienia. Rolnicy zdążyli już przygotować pola pod nowe uprawy, a w międzyczasie byli zmuszeni sprzedać to, co udało im się wyprodukować w zakończonym sezonie. Ceny zbóż w tym roku z pewnością wyjdą poza ogólnie kojarzone normy. Z pewnością będzie to wynikiem specyficznej pogody przez cały okres wegetacji, jak również wzrostu zbóż. Poszczególne gatunki zbóż wydawały w tym roku na tyle słaby plon, że wysokiej jakości ziarno kosztuje stosunkowo dużo.

Pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień – ceny

Zdecydowanie najtańsze w tym roku okazują się być pszenica oraz żyto. Tuż za nimi plasuje się pszenżyto. Ceny jęczmienia jak co roku są znacznie mniej podatne na gwałtowne wzrosty i spadki, co wynika z dużo lepszej wytrzymałości jęczmiennego kłosu na suszę. W tym miejscu warto wspomnieć mocno deszczową pogodę na południu Polski, gdzie plony wszystkich zbóż pozostawiały bardzo wiele do życzenia.

Problem polskiego zboża

Zdecydowanie największym problemem dotykającym polski rynek zbożowy jest coraz słabszy plon w porównaniu z krajami zachodu, co przyczynia się do zwiększenia importu, a tym samym osłabienia wewnętrznej gospodarki zbożowej. Z roku na rok możemy zaobserwować wśród rolników zniżkowy trend. Znaczna większość rolników zaczyna przedkładać ponad zboże inne rośliny, jak np. rzepak czy kukurydza. Nie da się ukryć, że rzepak stanowi dobrą inwestycję na panujący obecnie klimat, a kukurydza – ze względu na stosunkowo późniejsze zbiory – jest skora przetrwać ekstremalne warunki pogodowe znacznie lepiej niż zboże.

Kukurydza – jakiej ceny się spodziewać?

Szykujesz się do sprzedaży kukurydzy lub planujesz jej kupno? Koniecznie zapoznaj się z cenami, jakie będą obowiązywały w tym roku. Pogoda w tym sezonie jest wręcz wymarzona dla rolników – za kilka dni zaczyna się listopad, a nie było jeszcze jak dotąd żadnych przymrozków. Choć pogoda jest sprawą zwykle nie do końca pewną, jednak ciepła jesień ma utrzymać się jeszcze przez wiele tygodni. Mimo to, ceny nie są wygórowane, są wręcz niepokojąco niskie, nawet biorąc pod uwagę wszystkie sprzyjające czynniki. Sytuacja ta z pewnością ucieszy nabywców, rolnicy będą musieli szukać najlepszych rozwiązań dla siebie. W zależności od stopnia wilgotności, chcąc dokonać zakupu z pewnością uda nam się znaleźć odpowiednią cenę.

Ile kosztuje tona kukurydzy?

Nasiona mokre, czyli te o wilgotności 30 procent, znajdziemy już w okolicach 380 – 430 złotych za tonę. Jeżeli potrzebujemy suchych nasion (wilgotność w okolicach 14 procent), musimy przygotować się na koszt 600 złotych za tonę. Klęska suszy, która dotknęła dosyć boleśnie Polskę, zmniejsza w dużym stopniu podaż kukurydzy. Jest to bardzo poważny problem. Rolnicy doskonale zdają sobie sprawę, że rozpiętość cen jest bardzo duża, ale to na ich głowie są koszty wynikające z procesów osuszenia ziarna. W tym roku sprawą cen ziaren kukurydzy zainteresował się nawet Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, który na wniosek samorządu rolniczego ma sprawdzić, czy obecne ceny ziaren nie są skutkiem jakiejś zmowy cenowej.

Rodzaje hodowli królików

Hodowla królików w Polsce jest bardzo popularna nie tylko w celach hobbystycznych, ale również na mięso oraz futro. Jest to fantastyczna opcja podreperowania budżetu gospodarstwa wiejskiego, ponieważ hodowla królików jest prosta oraz generuje stosunkowo niskie koszty.

Hodowla królików na mięso

W Polsce średnie spożycie króliczego mięsa wynosi pół kilograma rocznie na osobę. Jednak z powodu niskiej zawartości cholesterolu oraz bardzo dużej zawartości mikroelementów i witamin, mięso królika powoli staje się coraz popularniejsze. Najczęściej na mięso hoduje się króliki ras średnich (na przykład Niebieski Wiedeński, Baran Francuski, Sznycel Wiedeński) ze względu na to, że wcześnie dojrzewają oraz są bardzo plenne. Wydajność rzeźna królików ras średnich wynosi sześćdziesiąt procent.

Hodowla królików na futro

W naszym kraju jest niewiele ferm hodujących króliki na futro, ze względu na to, że sierść królika jest mniej trwałym materiałem niż przykładowo sierść norek. Najczęściej hodowaną rasą na futro są Rexy. Takie futro charakteryzuje się delikatnością, sprężystością, higroskopijnością oraz jest aksamitne w dotyku. Zaletą futra królików jest łatwość barwienia.

Hodowla królików hobbystyczna

Króliki są jednymi z najpopularniejszych zwierząt domowych (zajmują trzecie miejsce zaraz za kotami oraz psami). Są niesamowicie towarzyskie, ufne, łatwe w pielęgnacji, utrzymaniu, a ich urokliwy wygląd tylko sprzyja ich popularności. Liczba hobbystycznych hodowli królików jest ogromna oraz ze względu na popyt stale wzrasta.

Czym jest inkubator do jaj?

Wielu hodowców drobiu pragnie jak najbardziej zwiększyć samą efektywność swojego biznesu poprzez przyspieszenie procesu klucia jaj zalężonych. Z pomocą wówczas przychodzą bardzo specjalistyczne inkubatory do jaj. Na internetowych forach, które są poświęcone tematyce agrarnej użytkownicy zdecydowanie zachęcają do zbudowania samodzielnego lęgowych aparatów. Jaką jednak mamy pewność na stworzenie inkubatora do jaj? Możemy w zasadzie jedynie stracić jakże cenny czas oraz swoje pieniądze. Nie da się ukryć, że opracowanie inkubatora profesjonalnego bez wiedzy odpowiedniej jest niezmiernie trudne, nie gwarantuje sukcesu oraz jest także pracochłonne. Jednak zakup egzemplarza używanego z kolei nam może przysporzyć problemów dodatkowych. O tym, że sam aparat jest niesprawny dopiero się dowiemy po bezpośrednim sfinalizowaniu transakcji. Zaufajmy zatem wszelkim ekspertom i postawmy na sprawdzone oraz co najważniejsze na certyfikowane rozwiązania.

Określmy rodzaj hodowli przez nas prowadzonej

Gdy szukamy odpowiedniego aparatu do wylęgu jaj pewnie zauważyliśmy podział na inkubatory do jaj profesjonalne oraz te domowe. Nie ma żadnej filozofii w tym przypadku. Dobór urządzenia jest zależy od charakteru działalności przez nas prowadzonej. Innymi słowy właśnie od skali intensywności samej produkcji piskląt. Jeśli nasza hodowla jest całkiem niewielka, to powinniśmy poszukać sprzętu, który jest przeznaczony do domowego użytku. Gdy prowadzimy duże przedsiębiorstwo, to musi to już być profesjonalny inkubator.

Na czym polega ekologiczna hodowla kur

Coraz więcej hodowców kur się decyduje na tak zwaną ekologizację własnego gospodarstwa. Sama intensyfikacja rolnictwa spowodowała nic innego, że po prostu konkurencja dla niewielkich ferm kur stała się naprawdę zbyt duża. Obecnie dążymy do powrotu do metod chowu tradycyjnych, bliskich naturalnemu środowisku, środków ochrony roślin oraz bez wykorzystania sztucznych nawozów. Produkty, które pochodzą od zwierząt, które są utrzymywane w ekologicznych warunkach na pewno są smaczniejsze. Charakteryzują się także dużo większą odżywczą wartością. Liczba konsumentów, którzy preferują produkty pochodzenia od zwierząt utrzymywanych w samych dobrostanie rośnie i to stale.

Ekologiczne gospodarstwa muszą naprawdę spełniać masę wymagań, które są stawiane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz przez Unię Europejską, aby uzyskać certyfikat oraz także, aby móc sprzedawać produkty jako właśnie ekologiczne.

Cele

Celem głównym jeśli chodzi o rozwój ekologicznej produkcji jest zwiększenie liczby gospodarstw małych, które tak naprawdę nie są jeszcze zintensyfikowane zbyt silnie, produkcja jaj jakości dobrej z wykorzystaniem ras polskich lokalnych oraz produkcji roślinnej zrównoważonej. Ekologiczna produkcja się opiera na jak najbardziej dobrym traktowaniu zwierząt. Szczególnie zwraca się uwagę na warunki utrzymania, na zagospodarowaniu prawidłowym obornika oraz także równowadze pomiędzy samą produkcją zwierzęcą oraz także roślinną.

Dodatkowe metody wpływające na wskaźniki rozrodu owiec

Jeśli chodzi o hodowle owiec to stosowane są ultrasonograficzna urządzenia. Służą one diagnozowaniu ciąży, dzięki którym się zmniejsza sama jałowość w stadzie. Jest również wykorzystywana metoda samej synchronizacji porodów w wielkotowarowych stadach, poprzez właśnie podawanie substancji, które stymulują porów. Dzięki tak zwanemu seksowaniu nasienia, na frakcje plemników żeńskich oraz męskich pojawia się sama możliwość wyboru płci ich potomstwa. Rzadko stosowane, ale rozpowszechnione są coraz bardziej takie metody jak chociażby superowulacja. Chodzi o pozyskiwanie dużej liczby zarodków od dawczyń maciorek, przenoszenie zarodków od samych samic dawczyń do bezpośrednio samic biorczyń oraz kriokonserwacja zarodków.

Odchów jagniąt

Tradycyjny system zakłada sam odchów jagniąt z maciorkami do 90 do 120 dnia życia. Po okresie tym następuj już odstawienie jagniąt. Po mniej więcej dwóch tygodniach jest już wprowadzony owies gnieciony, woda oraz siano. Zależnie od samej pory roku, musimy zapewnić zarówno matkom jak i także jagniętom dostęp do pastwisk oraz wybiegów.

W skróconym systemie jagnięta są utrzymywane z matkami do 30 maksymalnie 70 dnia życia. Tym samym uzyskują masę ciała na poziomie między 15-18 kilogramów.

Systemem ostatnim jest także odchów sztuczny, w którym bezpośrednio jagnięta są odstawiane od matek w mniej więcej 3 do 4 dniu bezpośrednio po urodzeniu. Jagnięta są butelkami pojone ze smoczkiem, wraz z preparatem mlekozastępczym lub też krowim mlekiem i dostają już pasze dodatkowe suche.

Pszenica w skupie drożeje. Dlaczego?

Ceny pszenicy, a tak naprawdę wszystkich zbóż paszowych oraz konsumpcyjnych w ostatnich tygodniach naprawdę bardzo wzrosły. Głównie to wynika z warunków atmosferycznych panujących, a ciągłe dreszcze jak i także wysoki stan wód na pewno utrudniają zbiory. Najbardziej wzrosły ceny paszowej pszenicy oraz także kukurydzy szczególnie w centrum naszego kraju. Na północy naszego kraju oraz także portach cena jest niższa nawet o 30 do 40 złotych. Konsumpcyjna pszenica utrzymuje cenę jakże stabilną. Przekracza gdzieniegdzie 700 złotych. Dawno nie widziano takich cen.

Sam wzrost popytu na zboża wpływa niezmiernie na cenę ziaren w Polsce. Ogólnie jednak podaż zbóż jest naprawdę mała. Producenci oczekują na ceny wyższe i podejmują decyzję o samej sprzedaży tylko wtedy gdy są oni zmuszeni.

Czy to był dobry rok?

Zdecydowanie ten rok korzystny nie był dla wszystkich producentów zbóż szczególnie dobrej jakości paszowych zbóż brakuje. Ceny o co najmniej 20% wyższe powinny być jeśli chodzi o zboża paszowe czy też zboża konsumpcyjnej. Na wiosnę okazuje się sytuacja paszowa może być jeszcze bardziej trudniejsza. Nie wiadomo, czy się uda w ogóle zebrać stojącą kukurydzę na polach oraz jakie dokładnie jakości będzie ziarno. Rolnicy mają ogromną nadzieję, że w skupach pojawiają się wkrótce ceny, które są oczekiwane przed producentów. Oczywiście do sprawy jak najbardziej będziemy wracać. Powinniśmy o tym pamiętać i śledzić na bieżąco wszelkie informacje.

Ceny wieprzowego żywca utrzymują się na poziomie stabilnym

Stabilizacja na rynku wieprzowego żywca trwa tak naprawdę w najlepsze. W przeciągu minionych dokładnie dwóch tygodni zaobserwowaliśmy jedynie wahania cen symboliczne jeśli chodzi o ceny skupu tuczników. W zasadzie to od dwóch miesięcy ceny żywca wieprzowe się utrzymują na stabilnym oraz także wysokim poziomie. Praktycznie to do końca sierpnia stawka średnia za wieprzowy żywiec wynosi jakieś 5,60 zł netto. Z kolei za półtusze w klasie dokładnie E – 7,20 zł netto. Większych zmian także nie przyniosły ostatnie dwa tygodnie.

Jak konkretnie kształtuje się sytuacja?

No właśnie każda zainteresowana osoba powinna być na bieżąco ze wszelkimi informacjami. Jest to temat bardzo dynamiczny, a więc sytuacja może się w zasadzie zmienić z dnia na dzień. Sytuacja jeśli chodzi na rynku wieprzowiny wydaje się na obecną chwilę naprawdę bardzo stabilna. Wysokich cen skupu nawet nie obniżyły sezonowe czynniki, które w minionych latach generowały na początku jesieni obserwowany spadek cen. Czynników sezonowych tak naprawdę jest cała masa. Musimy także zaznaczyć, że analitycy jak najbardziej są optymistami. Przed nami właśnie sezonowy wzrost na samo zapotrzebowanie ze strony chińskiego rynku, który jakby nie było przynieść może naprawdę wyraźne podwyżki cen. Co jak co, ale musimy to mieć na uwadze. Co do tego nie mamy absolutnie żadnych wątpliwości. Musimy być zatem ze wszystkim jak najbardziej na bieżąco.

Rzepak jest naprawdę świetną inwestycją

Wiele osób przekonuje, że jak najbardziej warto siak ozimy rzepak. Nie wolno się nam sugerować niższymi plonami, które zdecydowanie zostały osiągnięte w sezonie minionym. Korzyści dla tego stanowiska są duże na tyle, że obecność w samym płodozmianie jest wręcz naprawdę obowiązkowa. Rzepak ozimy jest wymagającą uprawą. Musimy być tego naprawdę świadomi. Na uprawę tą musimy przeznaczyć naprawdę bardzo duża czasu jak i także nakładów pracy. To się wiąże z przebywaniem bardzo długim roślin na polu. Okazuje się, że jest to średnio jedenaście miesięcy w sezonie. Oznacza to z kolei, że rzepak jest rośliną, która oprzeć się musi działaniu negatywnemu naprawdę wielu czynników. Można jak najbardziej z grubsza je podzielić na dokładnie trzy elementy. Chodzi o przezimowanie, zagrożenia związane z wiosenną wegetację oraz z wegetacją jesienną.

Najważniejsza jest wiedza

Na pewno kluczem do sukcesu, a więc zarobku tytułowego na samej uprawie rzepaku, jest właśnie wiedza oraz jej wykorzystanie w momencie właściwym. Obserwując same modele ochrony w gospodarstwach dobrych to, co się najbardziej rzuca w oczy to sama terminowość zabiegu, a więc wykonanie ochrony rzepaku dokładnie w samym momencie, kiedy roślinie jest on potrzebny. Oczywiście na pewne elementy kompletnie nie mamy wpływu. Atmosferyczne warunki zapewne przez bardzo długie lata zostaną poza samymi możliwościami ingerencji rolnika, a to one negatywnie najczęściej wpływają na sam stan upraw. Nie zmieniamy tego, na co wpływu po prostu nie mamy, ale powinniśmy najlepiej zrobić wszystko to, co od nas zależy. Cena rzepaku wiadomo jest różna.

Od czego zależy cena trzody chlewnej?

Na pewno na trzodzie chlewnej zarabiają hodowcy, u których sama produkcja wieprzowego mięsa jest bardzo dobrze zorganizowana oraz także wysokowydajna. Sama opłacalność produkcji ma miejsce wówczas, gdy same przychody ze sprzedaży tucznika przewyższają znacznie sumę poniesionych kosztów na jego wyprodukowanie. Pomimo popularności niemałej jeśli chodzi o wieprzowinę, to na świecie osoby się trudniące hodowlą świń w Polsce oraz w całej Unii Europejskiej, doświadczyły niebywale jakże drugiego okresu braku samej opłacalności produkcji. Przyczynami głównymi zmniejszającego się samego pogłowia zwierząt była konkurencja silna na rynku krajów należących do Unii Europejskiej oraz także konieczność spełniania standardów wysokich w samej produkcji świń.

Kwestia opłacalności

Obecna sytuacja wielu producentów świń skłaniają nas po to, aby przyjrzeć się bliżej kwestii samej opłacalności hodowli chlewnej trzody, na którą wpływ mają niezależne czynniki od producenta oraz te, które mają wpływ bezpośredni na zysk potencjalny.

Do nich zaliczyć należy:

  • stosowanie żywienia zbilansowanego w całym okresie tuczu oraz odchowu,
  • korzystanie z tuszu świń, które się wyróżniają dobrymi genetycznymi predyspozycjami,
  • wybór staranny paszowych materiałów o wysokiej jakości,
  • popularność wykonania paszowych mieszanek oraz także poprawność śrutowania zbóż,
  • stosowanie higieny należytej oraz profilaktyki gwarantującej stan dobry zwierząt.

Jak widzimy troszkę tych czynników jednak jest.